Halászbástya, Budapest


Halászbástya

A régi budai várfalak helyén a Mátyás-templom átépítésével is megbízott Schulek Frigyes tervei alapján épült 1895 és 1902 között, neoromán stílusban. A neve arra utal, hogy a középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte. 1947–48-ban Schulek Frigyes fia, Schulek János vezette a második világháborúban megrongálódott épületegyüttes helyreállítását. 1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek, a Budai Várnegyed részeként.

Buda várának egykori középkori erődítményére – melynek egy része a dominikánus templom és kolostor alapfalát képezte,– már az 1850-es években a halászbástya megnevezést használták, majd pedig a déli bástyakar építménye is szintén ezen a néven vált nevezetessé.

Halászok bástyája elnevezést feltehetőleg a budai városfalnak a halászok céhe őrizetére bízott szakaszáról kapta, de ennél is valószínűbb, hogy az alatta elterülő városrészről, a Halászvárosról – ami Víziváros déli, a Lánchíd környékére eső része volt[ – nevezték el. A halászok árujukat már a középkorban is a Mátyás-templom melletti térségben lévő halpiacra vitték, ám a halászok céhe nemcsak a halak árusításával törődött, szükség esetén tagjai vitézül védték a városfalat is.

Az újabb felújítás

A felújított Halászbástya 2008 áprilisában

 

A második világháború utáni évtizedekben a bástyát meglehetősen sok károsodás érte és az elmaradt karbantartások is fokozták állagának leromlását. Az 1970-es években a fővárosi kéményekből áradó korom és kén a falait feketére színezte és a díszes burkolatokat is roncsolta – ez egyes, még fel nem újított részeken ma is megfigyelhető. 1984–85-ben, az akkori tervhivatal a felújításra anyagi keretet különített el, viszont a rekonstrukciós munkálatok 1990–92-ben leálltak. Ekkorra fejeződött be a déli bástyaszakasz felújítása. Mivel ezen a szakaszon tönkrement az alapozás, így ez bizonyult a legveszélyesebbnek, a bástya többi részén ilyen jellegű statikai problémákkal a szakemberek nem találkoztak. A felújítást a Főmterv Rt. tervezte, melynek szakemberei 1992 decemberében hozzávetőlegesen 240-270 millió forintra becsülték a hátralévő munkálatok költségét (az infláció figyelembevételével ez a költség mintegy 450-500 millió forintra rúg).

 

Látván, hogy évekig nem történik semmi és ez súlyos károsodásokhoz vezethet, az I. kerületi önkormányzat saját erejéből kezdte folytatni a felújítást 1994-ben. A munkálatok költségéből a Fővárosi Önkormányzat és a Országos Műemlékvédelmi Hivatal is kivette a részét. A helyi önkormányzat 20-60 millió forinttal járult hozzá évente, a másik két szervezet pedig évi 5-10 millió forintot áldozott a felújításra. A munkálatok magukban foglalták a déli bástya rekonstrukcióját, a Schulek-lépcső és a déli felső lépcső, valamint a Mátyás-templom szentélye mögötti pártás támfal felújítását, mely során a díszítőkövek javítását és megtisztítását is elvégezték. Lezajlott a Szent István szobor körül lerakott díszburkolat, majd a 6 darab vitéz szobor felújítása is, melyek a déli felvezető lépcsőt díszítik.

 

1995. május 30-án lépett érvénybe az I. kerületi önkormányzat határozata, melynek értelmében belépti díjat vezettek be a Halászbástyán. 1997. június 25-én, a Széchenyi lánchíddal együtt, megtisztították a falfirkáktól és festéktaszító anyaggal vonták be.[10] Végül 2003 novemberében adták át a nagyközönségnek a sok tekintetben felújított épületegyüttest, amely még 1987-ben, a Budai Várnegyeddel együtt, a világörökség része lett.


 

 Budapest látképe a Halászbástyából

 

A Halászbástya részei

 

Budapest látképe Pestről

 

A Halászbástyát, Schulek építőművész főművét, három épületrész és több kisebb egység teszi szerves egésszé, Schulek terveinek megfelelően.

Forrás:hu.wikipédia.org

Tetszett a cikk?

 

1001SzépHely ajánló

A csodálatos Wanfeng-tó +Videó
Ázsia Széphelyei, Ázsia Széphelyei
Kína egyik legszebb látványossága, a Wanfeng-tó, melyet egy csodálatos videóval mutatunk be!
A virágállatok vagy korallok
Világ Széphelyei , Óceánok/Tengerek
Korallzátonyok főleg a kontinensek melegebb, az óceánok nyugati medencéiben fordulnak elő
Hortobágyi gulya a legelőn
Magyarország Széphelyei, Észak-Alföld
A hortobágyi puszta és a hozzá társított alföldi pásztor- és betyárromantika az ország egyik idegenforgalmi vonzereje.
A hortobágyi kilenclyukú híd
Magyarország Széphelyei, Észak-Alföld
A hortobágyi kilenclyukú híd a Hortobágy folyó felett.
"Vörös Felhő Aranycsúcsa" + VIDEÓ
Világ Széphelyei , Világ Széphelyei
A Fanjingshan Nemzeti Természetvédelmi Területet 1978-ban hozták létre, és 1986-ban az UNESCO bioszféra-rezervát ...
Isztriai félsziget
Európa Széphelyei, Szárazföldi Széphelyek
A horvát tengerpart észak-nyugati határán fekvő, háromszög alakú területet.
Plitvicei tavak Horvátország
Európa Széphelyei, Vizes Széphelyek
A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot 1949. április 8-án nyilvánították nemzeti parkká, UNESCO világörökségi listá ...
Szeged, Dóm tér és környéke
Magyarország Széphelyei, Dél-Alföld
Szeged elsőszámú csodás helye a Dóm tér, amely az itt lévő székesegyházról kapta a nevét. Ismert idegenforga ...
Shanghai Yuyuan kert
Ázsia Széphelyei, Ázsia Széphelyei
A Yuyuan Garden Sanghaj városában a Kínai Népköztársaság egyik leghíresebb kertje.

További szép helyek »