Shanghai Yuyuan kert


Shanghai Yuyuan kert.

Yuyuan Garden Sanghaj városában a Kínai Népköztársaság egyik leghíresebb kertje. A város északi részén, a régi fal közelében található.

A Ming-dinasztia idején, 1559 és 1577 között tervezték . Egy Pan Yunduan nevű tisztviselő úgy döntött, hogy a császári kertek képére és hasonlatosságára építi fel. A tisztviselő azt akarta, hogy szülei, akik nem költözhettek a fővárosba, mivel túl idősek voltak az utazáshoz, lássák, milyen egy ilyen kert. Ezért adta neki a Yuyuan Garden nevet ( a Yu jelentése: egészség és nyugalom).

A tisztviselő halála után a Yunduan család csődbe ment. A kert hamarosan feledésbe merült, és csak 1760- ban nyerte vissza pompáját, amikor egy kereskedőcsoport megvette. A 20. század elején a kert egy részét a hatóságok bazárrá alakították. Restaurálása 1957- ben kezdődött , amely a szintén a Ming-dinasztia idején épült kertet körülvevő teljes környékre kiterjedt. 1982- ben nemzeti műemlékké nyilvánították.

A mintegy két hektáros park a kínai kertészet alapvető elemeit tartalmazza. A pavilonokat és tavakat változatos növényzettel ötvözi.

Shanghai

 
 Egy falu a folyók mentén Shanghai külvárosában , Kínában
 
A területet, ahol a város található, a mongolok elől menekülő menekültek gyarmatosították és telepítették be i.sz. 960-1126 körül. C. Korábban a halászatnak és a textilgyártásnak szentelték, de jelentősége a  19. században megnőtt tengeri kikötőként elfoglalt stratégiai fekvésének , az 1842-es nankingi szerződés által a nemzetközi forgalom előtti nyitás nyugati kényszerének és a megszállásnak köszönhetően. területét a " Sanghaji Nemzetközi Koncesszió " révén tizennégy külföldi hatalom javára. 10 Sanghaj 1930 -tól kereskedelmi csomópontként virágzott Kína és a gyarmati hatalmak között, valamint pénzügyi és kereskedelmi csomópontként.A nyugati lakosság a csendes-óceáni háború kezdetén, 1941-ben kezdte elhagyni a területet, míg végül a forradalom és polgárháború után 1949-ben Sanghaj tevékenysége jelentősen lecsökkent, és megszűnt a külföldi befektetések fogadása. Az 1990-es években végrehajtott gazdasági reformok következtében Sanghaj látványos pénzügyi és idegenforgalmi növekedést ért el, számos multinacionális vállalatnak és élvonalbeli felhőkarcolóknak adott otthont . Jelenleg ez a világ legnagyobb kikötője az áruk mennyiségét tekintve. 12

A város turisztikai célpont az olyan műemlékei miatt, mint a Bund , a Városisten temploma , Pudong felhőkarcolói, valamint a kultúra és a design kozmopolita központja, másrészt 1314-ben itt adott otthont a város urbanisztikai világkiállításának 2010- ben. a jövő. Ma Sanghajat gyakran a világ leggyorsabban növekvő gazdaságának15 „sztárdarabjaként” írják le, amely versenyben áll Kantonnal és a Pearl River városi területtel, hogy Kína legnagyobb városává váljon .

Közigazgatásilag Sanghaj egyike a Kínai Népköztársaság négy településének , amelyet közvetlenül az ország központi kormányzata igazgat. Sanghaj Kína gazdasági fővárosa. Területe 6340 km². A helyi dialektus nem mandarin kínai , hanem sanghaji , a wu kínai változata (吳語, wúyǔ ) .

Forrás: Wikipédia.org


Tetszett a cikk?

 

1001SzépHely ajánló

Kiskunsági Nemzeti Park
Magyarország Széphelyei, Dél-Alföld
Tiszaalpár, Alpári-rét, a Kiskunsági Nemzeti Park része. Gazdag növényi és állatvilággal rendelkezik.
Taormina - Szicília
Európa Széphelyei, Szárazföldi Széphelyek
Olaszország mesebeli tájai közül is kiemelkedik az egzotikus Szicília.
Budapest, Lánchíd és története
Magyarország Széphelyei, Budapest
Lánchíd Budapest és talán a világ legszebb hídjai egyike. Csodálatos szépségű és hangulatos építmény.
Mártélyi tanösvény - Hódmezővásárhely
Magyarország Széphelyei, Dél-Alföld
A tanösvény 8 állomáson keresztül mutatja be a Körtvélyesi és az Ányási holtágak életét, a helyi élővilágot
Amalfi-part, Olaszország
Európa Széphelyei, Vizes Széphelyek
Az Amalfi-part különleges, romantikus, exkluzív hely. Gyönyörű látványosságokat nyújt
Gyilkos-tó és Békás-szoros, Erdély gyöngyszeme
Világ Széphelyei , Világ Széphelyei
Gyilkos-tó és Békás-szoros, Erdély gyöngyszeme, képekben!
Boldogkői vár (várrom)
Magyarország Széphelyei, Észak-Magyarország
Boldogkőváralja közvetlen közelében emelkedő sziklaszirten álló középkori vár.
A virágállatok vagy korallok
Világ Széphelyei , Óceánok/Tengerek
Korallzátonyok főleg a kontinensek melegebb, az óceánok nyugati medencéiben fordulnak elő
Szeged, Dóm tér és környéke
Magyarország Széphelyei, Dél-Alföld
Szeged elsőszámú csodás helye a Dóm tér, amely az itt lévő székesegyházról kapta a nevét. Ismert idegenforga ...

További szép helyek »