Isztriai félsziget


Elképesztő látnivalók az Isztriai- félszigeten

Az Isztriai-félszigetnek már a nevéből is adódik, hogy rossz hely bizony nem lehet. A horvát tengerpart észak-nyugati határán fekvő, háromszög alakú területet keletről az Ucka-hegység, délről a Kvarner-öböl, míg északról a Trieszti-öböl határolja. A félszigeten a történelmi városok és gyönyörű, kavicsos, kristálytiszta vizű strandok valójában zavarba ejtik az utazót, ha a választási kényszerrel kell szembesülnie. Az alábbiakban – természetesen a teljesség igénye nélkül – az Isztriai-félszigetre kalauzoljuk el a szépség iránt fogékony utazókat.

Akik nemcsak sütkérezni szeretnek a tengerparton, azoknak az Isztriai-félsziget igazán remek úti cél lehet, hiszen olyan kis városokat barangolhatunk be, amelyek hangulata valóban ritkaságszámba megy. Rovinj, Porec, vagy éppen Pula mind-mind olyan település, amelyeket alaposan átitatott a történelem levegője.

Rovinj egy igazi gyöngyszeme Isztriának

Rovinj, az Isztriai-félsziget igazi gyöngyszeme. Itt nehéz lenne egy műemléket kiemelni, amelyről aztán ódákat lehetne zengeni, hiszen itt az egész város egy igazi csoda! Rovinj óvárosának különlegességét az adja, hogy egyrészt egy apró félszigeten helyezkedik el, másrészt a megszokott dalmáciai 2-3 emeletes kőfalas házakhoz képest, itt gyakran 4-5 szintes, színes házak a jellemzőek. Ennek oka, hogy a XVII. században egy komoly pestisjárvány elől sokan menekültek ide és mivel kevés volt a hely, ezért kényszerből újabb 2-3 emeletet építettek a már meglévő szintekre.

 

Porec egy kisváros, amelyből árad a történelem

Porec, az Isztriai-félsziget nyugati partján helyezkedik el, persze ettől a ténytől még koránt sem lenne olyan népszerű üdülőhely, mint amilyenné vált az utóbbi évtizedekben a hazai turisták körében is. A természeti kincsekben, történelmi látványosságokban, kulturális és szabadidős programokban egyaránt gazdag település tette közkedveltté a kis tengerparti városkát. Ha Isztria egyik gyöngyszemét tűztük ki úticélul, akkor a kristálytiszta vizű tengerpart élvezete mellett gyakorlatilag egy „történelmi utazáson” vehetünk részt, hiszen a Római Birodalom fénykorából fennmaradt emlékek mellett gótikus stílusú épületek sora maradt fenn az évszázadok során, amelyek az óvárost igazán érdekessé teszik. Ha egy látnivalót szeretnénk kiemelni, akkor az Eufrázius Bazilikát mindenképpen meg kell említenünk, amely nemcsak Porec, de az egész Isztriai-félsziget egyik legfontosabb és a látogatók körében legnépszerűbb úti célja, ami nem véletlen, hiszen a műemlék az UNESCO világörökségi védelmét élvezi. Természetesen, ha a városnézés és a pihenés mellett egyéb kalandokra is vágyunk, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni a várostól 7-8 kilométerre található Baredine barlanghoz.

A Brijuni szigetvilág – Brijuni Nemzeti Park

Igazi kuriózum az Isztrián a Brijuni Nemzeti Park, hiszen egyrészt elmondhatja magáról, hogy az Isztriai-félsziget egyetlen szigetcsoportja, amelyet viszont mindjárt 14 sziget alkot, másrészt több sziget is igazi rejtély. Itt volt például Tito lakhelye és ma is van olyan kis sziget, amely nem látogatható. Természetesen a Brijuni Nemzeti Park nem ilyen hely, de amennyiben közelről is meg szeretnénk szemléni, nemcsak hajóval szeretnénk a szigetek között „nézelődni”, akkor Fazanába kell vennünk az irányt, ahol a jegyet meg tudjuk vásárolni a Nemzeti Parkba és akkor kis hajóval visznek majd át bennünket Nagy Brijuni szigetére.

Pula, ahol a Római Birodalomban érezhetjük magunkat

Talán kevesen tudják, de a Pulában található amfiteátrum annak idején a Római Birodalom öt legnagyobb kőszínháza közé tartozott. Eredetileg több mint 20.000 néző befogadására volt alkalmas a 100 méter széles és 130 méter hosszúságú kőszínház. Természetesen a turisták körében ez a legnépszerűbb látványosság, talán az egész Isztriai-félszigeten, ami nem véletlen. Persze, ha már itt járunk, akkor szintén érdemes megnézni a Segius diadalívet, amely Pula főbejárata volt. Különlegessége ennek az emlékműnek, hogy a mai napig eredeti állapotában maradt fenn. Ha az óvárosban sétálunk, akkor nem szabad kihagyni a szintén római kori Forumot, Augustus császár templomát és a Szent Mária székesegyházat sem. Fontos, hogy lehetőség szerint ne csak néhány órát szánjunk erre az utazásunk során, mert csalódás fog érni bennünket és mindenképpen vissza szeretnénk majd térni hosszabb időre is ide, annyi a látványosság és olyan fantasztikus történelmi hangulatot áraszt magából a település.

A felsoroltakon kívül természetesen nagyon sok szépséget és érdekességet rejt még magában az Isztriai-félsziget. 


Forrás: erdekesvilag.hu

 
Tetszett a cikk?

 

1001SzépHely ajánló

További szép helyek »