A meseszép Rudabányai bányató


A meseszép Rudabányai bányató

Ha szeretnél egy csodaszép kékes zöld színű magyar tavat megismerni, akkor látogass el a  borsodi tengerszemként is ismert Rudabányai bányatóhoz, ami az Aggteleki Nemzeti Park területén található.

Ismerd meg a Rudabányai tengerszemet
 

Rudabányai bányató története

Története egészen a középkorig nyúlik vissza. Akkoriban vasércet és színesfémeket termeltek itt ki. A tó a korábban ott működő külszíni vasércbánya helyén keletkezett anno 1985 után. Két kisebb tó egyesült, az úgynevezett Vilmos és Andrássy II. bányarészek találkozásánál. Majd az évek alatt kialakult a mai formája.

 Érdekességek a Rudabányai tengerszemről

Magyarország legmélyebb állóvize. A tó hossza kb 300 m szélessége 80 m és a mélysége a 60 métert közelíti meg. A szürkés, vöröses színű sziklák között elhelyezkedő türkizkék színű tó, a zöld növényzettel körbevéve mesebeli látványt nyújt.

Valamint, a bányató melleit hegyoldalban található a Majomsziget, az az őslénytani helyszín ahol a tíz millió évvel ezelőtt élt emberszabású ősmajmot, Rudapithecus hungaricus, találták meg 1965-ben.

Élőlények a bányatóban

Főleg kisebb halaknak ad otthon a Rudabányai bányató, mivel tápanyagban viszonylag szegény, ezért csak ők maradnak meg benne, de előfordul benne néha egy-egy nagyobb hal is, bár ez nem jellemző. Haltelepítés sem történt tömegesen soha, pont emiatt, mert nem sok hal élte volna túl a tóban.

Tartalom forrása: agraroldal.com

Rudabányai bányató (Rudabányai-tó, ritkábban Rudabányai tengerszem) egy mesterségesen létrejött bányató Magyarországon, a volt rudabányai vasércbánya külszíni fejtésében, Felsőtelekes közigazgatási területén. Magyarország egyik legmélyebb állóvize.

Forrás:agrároldal.hu

 

Rudabányai bányató: További leírások 

Fekvése

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Rudabánya várostól északkeletre, Felsőtelekes községtől délre található. A bányató a volt rudabányai vasércbánya külszíni fejtésében a Vilmos és az Andrássy II. bányarész találkozásánál keletkezett. A tó magánterületen helyezkedik el, a város Szuhogy felőli végétől magánúton keresztül közelíthető meg. A tó mellett helyezkedik el a Majomszigetnek elnevezett terület, a Rudapithecus látványtár, Magyarország egyik fontos őslénytani lelőhelye, ahol 1965-ben rátaláltak a több mint 10 millió éves Rudapithecus hungaricus leletre.

Leírása

A bányató létét a nagyipari, 1880-ban indult vasércbányászatnak köszönheti. 1985. december 31-ével szüntették meg a vasércbányászatot és -dúsítást Rudabányán, 1986-88-ban elvégezték a szükséges felszámolási és rekultivációs munkákat is. A bányatavak azután keletkeztek, hogy megszűnt a kitermelés, ezzel a járatok, külszíni fejtések szivattyúzása is. A bányatavat nem táplálja patak vagy egyéb vízfolyás, vizét környezetének felszínéről történő bemosódásból és javarészt felszínalatti talajvizekből kapja. Ahogy a csapadékvíz feltöltötte az üregeket, létrejött Magyarország egyik legmélyebb tava. Egy korábbi beomlás a tavat két részre osztotta, így elkülöníthető egy sekélyebb rész, amelynek legmélyebb pontja 16-17 méter, illetve egy mélyebb rész, ahol a legmélyebb pont 35-36 méter körül van. A bányató északkeleti oldalán a víz mélysége hirtelen változik, a fejtési szintek a víz alatt is tovább követhetőek.

A tó kékeszöld, türkiz színű vizének szintje csapadékosabb időszakokban évről évre emelkedik, aszályosabb években csökken. A tóban veszélyes és emiatt tilos a fürdés. Mivel a bányatótó vize hideg, tápanyagokban szegény, élővilága is szegényes, nem horgászható. A tó vizének hőmérséklete 15 méter mélység alatt lecsökken 6°C-ra, azonban ettől a mélységtől lejjebb a külső környezeti tényezők hatása már nem jellemző, a hőmérséklet nem változik. A bányató vizének egyik jellegzetessége a szulfát-ionok nagy arányú jelenléte. A hazai vizeinkben ritkán előforduló ionösszetétel, továbbá a kiugróan nagy sótartalom egyedivé teszi a tó vizét. A részben a meder kőzeteiből oldódik ki, részben az üledékbe került kénformák (pl. pirit) oxidáciájóval keletkezik.

A vízminőség mérésekből kiderült, hogy a bányató a felső részein a réz és a bárium volt meghatározó szennyező, míg a mélyebb pontjain a vas és a mangán. A bányató iszapja a megengedett határérték felett tartalmaz nehézfémeket, így higanyt, mangánt, báriumot, ólmot, rezet és alumíniumot. Ennek az oka az lehet, hogy a bányató oldalfalán ezek a fémek nagy mennyiséget megtalálhatók, kioldásra kerülnek, viszont a mélyben már nem tudnak oxidálódni, ezért mennyiségük a jövőben is nőni fog.

A 2000-es évektől a tó egyre jelentősebb turisztikai célponttá vált, elsősorban a túrázók, természetfotósok és esküvői fényképészek, filmesek körében.[8] A tó körül tanösvény vezet, az útvonalon kilátók, információs táblák, padok, valamint nagyméretű stég található.

A tó mélysége

Bár internetes honlapokon, turisztikai oldalakon széles körben elterjedt, hogy a tó Magyarország legmélyebb vizeként közel 60 méter mély, egyes hivatkozás nélküli források 70-75 méteres mélységről is említést tesznek, a tudományos alapozottságú mérések ezt nem igazolták. Több, egymástól független, műszeres hidrologiai méréssorozat is 34-36 méterben határozta meg a tó legmélyebb pontját.

Külső kép forrás:Wikipédia,https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Civertanlegifotorudabanya5.jpg#/media/Fájl:Civertanlegifotorudabanya5.jpg

Tartalom forrása: hu.wikipédia.org

Tetszett a cikk?

 

1001SzépHely ajánló

Mauritius tengerpartjai
Világ Széphelyei , Világ Széphelyei
Mauritius, egy egzotikus paradicsom Madagaszkár közelében, amely megnyitotta határait a nemzetközi turisták előtt
Taormina - Szicília
Európa Széphelyei, Szárazföldi Széphelyek
Olaszország mesebeli tájai közül is kiemelkedik az egzotikus Szicília.
Budapest, Lánchíd és története
Magyarország Széphelyei, Budapest
Lánchíd Budapest és talán a világ legszebb hídjai egyike. Csodálatos szépségű és hangulatos építmény.
Magyarország régiói
Információk, Információk
Ez az oldal egy segítség, hogy könnyebben tudjunk eligazodni Magyarország települései között. Ajánlom!
Fülöp-szigeteken Tubbataha Park
Világ Széphelyei , Óceánok/Tengerek
A Tubbataha Természeti Park, a Fülöp-szigetek védett területe a Sulu-tenger közepén
Hortobágyi gulya a legelőn
Magyarország Széphelyei, Észak-Alföld
A hortobágyi puszta és a hozzá társított alföldi pásztor- és betyárromantika az ország egyik idegenforgalmi vonzereje.
A virágállatok vagy korallok
Világ Széphelyei , Óceánok/Tengerek
Korallzátonyok főleg a kontinensek melegebb, az óceánok nyugati medencéiben fordulnak elő
Plitvicei tavak Horvátország
Európa Széphelyei, Vizes Széphelyek
A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot 1949. április 8-án nyilvánították nemzeti parkká, UNESCO világörökségi listá ...
Pécs / Széchenyi tér
Magyarország Széphelyei, Dél-Dunántúl
A tér Pécs belvárosának szívében a Mecsek déli oldalán helyezkedik el. Tizenkét utca fut bele a térbe.

További szép helyek »